Sticklingsförökning

 
Saintpaulior är jättelätta att föröka med hjälp av sticklingar. Med några få undantag används endast bladsticklingar för att föröka Saintpaulior. Tänk på att hjulmönstrade saintpaulior förlorar hjulmönstret vid förökning med bladstickling. Förökning av hjulmönstrade Saintpaulior återkommer jag till när jag får tid att uppdatera sidan.

För att plantera en stickling behöver du: kniv, såpsprit, en liten kruka, saintpauliajord, en plastpåse (helst en "blixtlåspåse" storlek 12*20 cm) och en spritpenna.

Välj ut ett friskt blad i mitten av plantan, bladen längst ut är äldst och bladen längst in är yngst och dessa blad är svårare att få att rota sig.

Denna planta av Dubbel Blåsippa är alldeles snedväxt och enda möjligheten att få en snygg planta är att ta en stickling och börja om.

Bryt av bladet du valt ut som stickling. Doppa hela bladet i såpsprit för att döda eventuella skadedjur. Såpspriten kan sköljas bort efter 15 minuter, men jag är lat och brukar strunta i detta och det går lika bra ändå

Skär av bladskaftet snett så att det blir cirka 1,5 cm långt. Längre bladskaft gör att rotningen av sticklingen tar längre tid. Ibland när man skickar blad med post kan bladskaftet brytas av i posten. I så fall skär du bara bort en del av bladet så att du får ett "nytt bladskaft". Den snedskurna ytan ger upphov till småplantorna. Större snedskuren yta ger således fler småplantor.

Fyll krukan med fuktig Saintpauliajord och stick ner bladskaftet ytligt.

Skriv sortnamn och datum på påsen, ställ krukan med bladet i påsen och stäng till påsen. Lufthål behövs inte. Påsen fungerar som ett växthus och bevarar fukten. Sticklingarna behöver ingen skötsel, det verkar som om att de rotar sig fortare när man glömmer bort dem.

Ställ påsen i din lysrörshylla eller ett ljust, men inte soligt fönster. Den stängda påsen gör att sticklingen är isolerad och eventuella skadedjur kan inte sprida sig till resten av plantorna. När man köper eller byter till sig blad skall dessa ovillkorligen hållas isolerade i minst tre månader, men för att vara helt säker på att slippa "husdjur" bör man isolera dem i sex månader.

Om det blir mycket kondens i påsen så öppnas den en stund för vädring. Jorden skall vara fuktig som en urkramad tvättsvamp, inte blöt.

Efter en till fyra månader har bladet rotat sig och små plantor växer upp. Ibland blir det bara en enda planta men oftast blir det många. Upp till ett tiotal händer. När småplantornas blad är stora som 50-öringar delar man isär plantorna och planterar en planta i varje kruka. Att dela plantorna kan ibland kräva lite våld, men saintpaulior är tåliga. Om moderbladet ser fräscht ut kan det rotas om för att producera ytterligare en omgång sticklingar.

 
 
Sidan uppdaterad 2004-06-14
 
Copyright © 2004 Martin Peterson